ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΚΑΙ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ, ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ! ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ; ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΤΕΛΕΙΑ ΜΕ ΚΡΑΣΙ!
Σ’ αυτό το πρώτο μας άρθρο, θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε, εγώ και όλη η ομάδα του My Cellar, στο blog μας. Στο blog αυτό θα βρίσκετε άρθρα για κρασιά, ποικιλίες σταφυλιών, χώρες παραγωγής, φαγητό, αλκοολούχα ποτά και ό,τι άλλο μας ζητήσετε εσείς να γράψουμε.
Η Άνοιξη μπήκε για τα καλά. Ο καιρός είναι αρκετά ζεστός για την εποχή. Στο άρθρο αυτό θα σας μιλήσω για δύο γαστρονομικά προϊόντα της εποχής αλλά και το Πάσχα και την σχέση του με τα κρασιά.
Για να ξεκαθαρίσω κάτι… «ιδανικό ταίριασμα» δεν υπάρχει. Ναι μεν υπάρχουν κάποιοι κανόνες, αλλά στην τελική όλα εξαρτώνται από τις προτιμήσεις του κάθε καταναλωτή. Καλό λοιπόν είναι να ακούμε τους κανόνες, να μην είμαστε όμως απόλυτοι και να κάνουμε δοκιμές, ώστε να βρούμε αυτούς τους συνδυασμούς που μας ταιριάζουν.
Ήδη τα λευκά και τα ροζέ κρασιά, έχουν αρχίσει (αν και μεταξύ μας ποτέ δεν έπαψαν) να έχουν την τιμητική τους. Βλέπω αρκετές φωτογραφίες στο διαδίκτυο και φίλοι διά ζώσης μου λένε ιστορίες για βόλτες για ανεύρεση και μάζεμα άγριων σπαραγγιών και αγκινάρων. Ένα καλό tip για την επιλογή του κρασιού που θα ανοίξουμε ή θα αγοράσουμε είναι ο τρόπος μαγειρέματος του κάθε υλικού και το χρώμα του φαγητού που θέλουμε να συνοδέψουμε. Καλή μας αρχή λοιπόν!
ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ
Θεωρούνται wine killers, είναι λίγο πικρά με έντονο το πράσινο στοιχείο. Για παράδειγμα αν τα σπαράγγια τα κάνετε με αυγά ομελέτα (δεύτερο wine killer), ένα αφρώδες από την Αυστρία όπως το Loimer Extra Brut Réserve είναι μια πολύ καλή λύση. Είναι ένα πολύ καλό αφρώδες με υπέροχη σχέση ποιότητας και τιμής για πολλές γαστρονομικές απολαύσεις. Στην περίπτωση πού τα σπαράγγια είναι ψητά ή είναι γαρνιτούρα δίπλα σε ψητό κοτόπουλο ή χοιρινό, ένα Loimer 1OTW Ried Loiserberg Gruner Veltliner θα σας εκπλήξει ευχάριστα.
ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ
Στην περίπτωση της αγκινάρας, στην κλασσικότερη συνταγή της (α λα πολίτα) θα μου άρεσε ένα κρασί με οξύτητα και λίγο αρωματικό, όπως ένα Sauvignon Blanc μονοποικιλιακό ή σε blend. Οι επιλογές είναι πολλές, όπως ένα Sauvignon Blanc από τη Νέα Ζηλανδία, το Marisco The Ned Sauvignon Blanc 2022, ένα Γαλλικό value for money, το Famille Descombe Sauvignon Blanc 2022, ένα blend (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Torrontes) από την Αργεντινή, το Alta Vista Atemporal Blanc 2022 και άλλα πολλά που θα βρείτε στο mycellar.gr.
ΠΑΣΧΑ
Ο Απρίλιος, παραδοσιακά, είναι επίσης ο μήνας της της Σαρακοστής και του Πάσχα που φέτος πέφτει Μάιο. Καλό όμως θα ήταν, να κάνουμε τις προμήθειές μας νωρίτερα. Για την περίοδο της Νηστείας και της Μεγάλης Εβδομάδας τα λευκά και τα ροζέ, αφρώδη ή ήσυχα, έχουν προβάδισμα. Σε περίπτωση που θέλετε κόκκινο σας προτείνω ένα ιντριγκαδόρικο κόκκινο από τη Λέσβο και την ποικιλία Χυδηριώτικο, το Μεθυμναίος Organic Ερυθρός Ξηρός 2019 ή ένα Pinot Noir από τη Νέα Ζηλανδία, το Marisco The Ned Pinot Noir 2020. Το ελαφρύ σώμα αυτών των κρασιών θα τα κάνει υπέροχο συνοδό για κάποιες νηστίσιμες κοκκινιστές συνταγές.
Ένα χρηστικό και πολύ χρήσιμο tip στην επιλογή κρασιού είναι το χρώμα των φαγητών. Το χρώμα του φαγητού θα σας καθοδηγήσει και θα σας βοηθήσει να διαλέξετε.
Για την μαγειρίτσα σας, μπορείτε να επιλέξετε μία υπέροχη Ρετσίνα, όπως η Νικολού Botanic Sparkling, η οποία παρεμπιπτόντως ταιριάζει πολύ και με τα Κόκκινα αυγά.
Για τα κρεατικά του Πάσχα ένα βαρελάτο λευκό, για όσους πίνουν λευκά, όπως το Domaine Florian Chardonnay Barrique, ένα γαστρονομικό ροζέ, για τους λάτρεις του είδους, όπως Domaine De La Begude Bandol Rose από την Προβηγκία και το Μπαντόλ ή ένα υπέροχο κόκκινο από τη Νάουσα και το Κτήμα Κελεσίδη Μέρχαλι Ερυθρό.
Καλό μήνα και Καλό Πάσχα σε όλους μας.
Σταμάτης Μπίλλης
Sommelier My Cellar